Ватерполистът на "Комодор" (Варна) Младен Димитров ще се състезава за отбора на SC Düsseldorfer 1898 в Първа Бундеслига през настоящия сезон.

Новият клуб на Димитров, който е капитан на националния отбор по водна топка на България във възраст U 19, се бори за влизане в първата осмица, като в нея играят топ отбори, сред които "Шпандау" и "Хановер".

"Заминавам с много вълнение, искам да видя какво е да играя на професионално ниво, да се докосна до това чувство. Отборът е базиран в Дюселдорф, голям град близо до границата с Нидерландия. Определено този трансфер е нещо ново за мен и моето семейство, но в крайна сметка това е нещото, към което се стремя вече повече от година", сподели Димитров часове преди да отлети за Германия.

Варненецът акцентира, че в Германия през последните години се играе водна топка на много високо ниво. "На изминалия еврошампионат германският национален отбор успя да победи силните сърби и да се класира на пето място в Европа", припомни вратарят на "Комодор".

Отпътувайки от родината, Младен е откровен какво ще отнесе на немска земя: "Търпението и несломимостта, на които моето семейство и моят треньор Николай Николов – Майката, ме научиха. Искам да изкажа своята огромна благодарност и респект към Николай Николов, който ме изгради и като вратар, и като личност. Винаги е вярвал в мен и ми е показвал правилния път!"

Димитров определя 12-ото място на България на изминалото европейско в Бургас за юноши до 19 г. като задоволително. В южния град с континенталната титла ликува отборът на Хърватия.

"Смятам, че 12-ото място на такъв формат, имайки предвид че за повечето от нас това бе първа голяма изява, е задоволително. Направихме доста грешки в мачовете и може би те ни костваха по-престижно класиране", отчита капитанът на трикольорите.

"Имах доста добри изяви на това европейско, благодарение на защитата и на моите съотборници. Те ме предразполагаха за шутове от противника, които да очаквам и съответно да спася. На този форум на практика слаб отбор нямаше. Всички мачове, които изиграхме, сами по себе си имаха своите трудности, но бих казал че срещу отборите на Чехия и Румъния ни се наложи да дадем всичко от себе си до последния съдийски сигнал", коментира стражът.

Младен е категоричен, че постът на вратаря е ключов във водата и от него малко или много зависи спокойствието на отбора в защита и, разбира се, резултатът в мача.

"Много е трудно да играеш срещу отбор с добър вратар, който умее да прочита ситуацията и да контролира защитата, така че едновременно да улесни съотборниците си и да успее да защити вратата си", разсъждава варненецът.

Според него в богатия арсенал от качества, които един вратар трябва да притежава, е ръстът. "Много по-лесно е, когато тялото ти позволява да заемаш повече място във вратата и да достигаш лесно до така наречените ,,паяжини" или ъглите на вратата, без много усилия. Разбира се, не може да се неглижира и физическата подготовка като добра трамбовка. Заедно с нея, вратарят трябва да притежава набито око и много добър рефлекс", допълва комодорецът.

Младен Димитров е на 18 г. Ученик е в Хуманитарната гимназия във Варна. Тренира водна топка от 6 години. Увлича се по ватерпола от двама свои приятели, докато тренира плуване. Желанието му е да продължи образованието си във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна.