На церемония в Министерския съвет бяха почетени медалистите и класиралите се до осмо място от Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж 2024 година.

В събитието участваха служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, предаде репортер на "Фокус“.

"За мен е изключително удоволствие да бъда заедно с вас, шампионите на България – посочи в приветствието си служебният спортен министър Георги Глушков. - През последните два месеца ни изпълнихте с гордост и радост. Накарахте ни да се чувстваме щастливи. Искам да ви благодаря за вашите усилия. За вашия дух, който имахте и постигнахте тези забележителни резултати на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж тази година. Естествено, благодарности и към вашите треньори и ръководители, които бяха до вас в трудните и в щастливите моменти.

Министерството на младежта и спорта ще полага усилия за подобряване на вашите условия за подготовка и състезания на високо ниво и се надявам, че вашият пример ще бъде и е вдъхновение за младите в България“.

Министър Глушков специално подчерта, че от Министерството на младежта и спорта правят постъпки за изравняване на паричните премии от световни и европейски първенства в параолимпийските спортове с тези в олимпийските от световни и европейски първенства. Тоест паричните премии както за олимпийските игри, така и за световни и европейски първенства, да бъдат еднакви за двете категории.

"Бих искал да ви пожелая през следващия олимпийски цикъл да бъдете упорити и да постигате резултати, достойни за България и да ни радвате – заяви още Георги Глушков. - Защото България има нужда от шампони, които възбуждат нашия дух на гордост. Изпълват ни с гордост и с радост. И съм сигурен, че на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лос Анджелис имате силата и възможностите да постигнете много добри резултати. Благодаря Ви“.