Тенисът е спорт, чийто календар е 11-месечен и е много трудно да бъде добавен турнир към него. Въпреки това ATP преговаря да продаде правата за организиране на такъв в Саудитска Арабия.

Източници на Awfulannouncing пишат, че мъжкият тур е напът да се сдобие с нова надпревара от категорията "Мастърс 1000". В момента те са 9 и участието им е задължително, без този в Монте Карло.

"ATP наистина е в разгорещени дискусии с тях и ще знаем до месец", разкри лице, близо до ATP.

Според твърденията, състезанието ще започне през 2026 или 2027 година през януари или февруари. Саудитите ще платят между 400 и 500 милиона долара, за да придобият  правата за организация, но други смятат, че цената може дори да е двойна.

През 2002-а Йон Циряк продаде "Мастърс"-а в Мадрид за 360 милиона евро на "Endeavor". Преди две години Бен Наваро похарчи около 300 милиона долара, за да купи "Мастърс"-а в Синсинати от Американката тенис асоциация.

Нов "Мастърс" и то преди Australian Open през януари ще доведе до разбъркване на австралийското турне преди шлема. Поради тази причина другият и по-оптимистичен вариант е през февруари, когато има няколко ATP 250 турнира.

Саудитска Арабия се превърна в притегателен център за спортисти и спортни събития през последните години. Кристиано Роналдо подсили местното футболно първенство, подписвайки с Ал Насър. Страната е домакин още на надпревара от Формула 1, кеч от WWE и боксови мачове в тежка категория. Освен това, страната най-вероятно ще стане домакин на Мондиал 2034 по футбол.

В тениса, Саудитска Арабия приема Финалите на WTA (15.25 милиона долара награден фонд) през ноември и Финалите на следващото поколение при мъжете в Джеда.

Държавата насърчава участието на жени и се опитва да избяга от създалата се лоша репутация спрямо нея заради човешките права там през последните десетилетия.