Дни остават до историческото първо участие на Берое на европейска сцена. Този сезон отборът ще играе на Балканската купа, която ще е в Солун от 18 до 21 септември. Надпреварата се организира ежегодно от Балканската волейболна асоциация  (БВА) за двата пола. Форумът е със статут на квалификация. Победителят от него получава право да участва в третия по сила европейски турнир - за Купата на претендентите (Challenge Cup).

6 състава влизат в битка за спечелването на трофея и промоция за Европа. Съперници на Берое ще са домакините от гръцкия Пегасус Полихнис Спорт клуб (Солун), ОК Раднички (Крагуевац, Сърбия), Аркас Спор (Измир,Турция), КВ Режа Спорт клуб (Косово) и Стяуа (Румъния).

"Първоначално трябваше да участват 5 отбора и да се играе всеки срещу всеки. В последния момент обаче, заявка подадоха и от Стяуа. От БВА решиха, че ще допуснат румънците до надпреварата и така станахме 6 тима. Ще сме разделени в две групи по 3“, коментира за BGvolleyball президентът на Берое Живко Желев.

Берое заминава на 18 септември за Солун.

Старозагорци започнаха подготовка още на 12 август, като бяха в намален състав, поради участието на треньора и състезатели на Европейското първенство за младежи под 20 години.

Старши треньорът Мирослав Живков, който изведе националния отбор на България за младежи под 20 години до сребърните медали на Евроволей в Сърбия и Гърция, се завърна в Стара  Загора и вече пое кормилото. Към състава се присъединиха и двама от вицешампионите  - Жасмин Величков и Огнян Христов, както и статистика Калоян Господинов.

"Вече сме всички. Единствено засега все още имаме проблеми с тунизийския ни централен блокировач Махди Бентахер. Все още не му е готова работната виза. Надявам се до началото на Купата документите да са готови“, коментира още подготовката Живко Желев.