Дали Кристиано Роналдо е най-великият футболист на всички времена е въпрос изцяло на субективна преценка. Едно е сигурно - в последните 20 години португалецът направи немислими неща на терена, за които ще се говори десетилетия напред. Така както са го правили Пеле, Еузебио, Йохан Кройф, Диего Марадона, Роналдо, Зинедин Зидан и Лионел Меси.

Вчера 39-годишният играч на Ал Насър отбеляза гол номер 900 в професионалната си кариера на клубно и национално ниво. Това се случи при победата на Португалия над Хърватия в мач от Лига на нациите.

131 от тези попадения Роналдо е отбелязал за родината си, за която има 159 мача от 2003 година насам. Останалите 769 гола Кристиано е забил в мачове за клубните си отбори. Спортинг Лисабон (5), Манчестър Юнайтед (145), Реал Мадрид (450), Ювентус (101) и Ал Насър (68).

Вратари от ранга на Джанлуиджи Буфон, Мануел Нoйер, Юго Лорис, Тибо Куртоа, Ян Облак, Давид Де Хеа, Петър Чех са получавали не един и два гола от легендарната "седмица".

Какви обаче са показателите на Роналдо срещу българските вратари?

Общият номинал и на национално, и на клубно ниво е бившият национален страж Владислав Стоянов, който дълги години пазеше за Лудогорец.

България има само един мач срещу Португалия. Това е контрола от 2016 г., която изненадващо спечелихме с 1:0. Тогава на вратата беше именно Стоянов, който спаси дузпа на Роналдо и тотално го отчая с още няколко фамозни спасявания.

На клубно ниво отново Стоянов е единствения ни сънародник, който е играл срещу Кристиано. Това се случи през сезон 2014-2015, когато Лудогорец игра с "белия балет" в групите на Шампионска лига. Тогава "кралският клуб" беше действащ европейски шампион. Първият мач на Националния стадион "Васил Левски" завърши 2:1 за мадридчани, въпреки че "зелените" откриха резултата. Тогава Роналдо отново изпусна дузпа срещу Владо Стоянов, но малко след това отново застана зад бялата точка и този път не сгреши.

Във втория мач Реал победи с 4:0, а тогава португалецът отново бе точен след изпълнение от 11 метра.