Спортният директор на Ботев Пловдив - Артур Платек говори пред клубната телевизия за трансферното лято на "жълто-черните". Той коментира и шанса, който се открива пред част от младите футболисти на "канарчетата", както и емоциите от европейските мачове и амбициите за нови такива.

"Защо сега дойде трансфера на Джеймс Ето‘о? В тази ситуация трябваше да взимаме решение. Ситуацията беше следната, имахме възможност да продадем този футболист преди да започнем подготовката за мачовете в Европа, но не беше най-доброто решение, искахме да имаме най-добрите футболисти и да постигнем най-добрите трансфери. Не направихме този трансфер преди два месеца и половина, сега го направихме, защото е много опасно за клуба, взимаме решения кое е най-доброто решение от футболна страна, финансовата част, за развитието на отбор и играч. Сега получихме тази оферта и трябваше да вземем решение. Знаехме, че това в ЦСКА, пряк конкурент, но трябва да кажеш "Да" или "Не". Джеймс имаше една година до края на договора, той каза, че търси други възможности и търси по-голямо.

Феновете ни помогнаха и искахме да им дадем най-добрия отбор в Европа. Искаме да покажем новите футболисти, да ги наложим в първия отбор, да ги наложим в стила – агресивен, със страст, с енергия. Един напуска, друг идва на негово място. Когато Джеймс напусна клуба, друг ще има възможността да стъпи в неговите обувки. Имаме друг футболист, който през цялото време не е бил щастлив, защото не е играл редовно, това е Янис Карабельов, той може да е лидер.

Имаме футболисти, готови сме за това. Не сме продали футболист, само защото имаме оферта, това е планирано, гледаме към прозорците през зимата и следващото лято. Знаем кои играчи искаме. Имаме всички предпоставки да сме опасни в бъдеще. За стандартите на България това е голям трансфер. Търсим млади таланти с потенциал, да трупат опит. Трансферът на Ето‘о е в България, но стойностите са добри. Тази инвестиция може да е важна за бъдещето на Ботев.

През цялото време следим нови играчи, ние сме отворени агресивни на пазара, имаме четирима нови на позиция, на която продадохме един. За мен е важно да имаме чудесен отбор. Добрият отбор може да създаде добър футболист, а не обратното, не е възможно. Искам да водя нови играчи, с Душан Керкез следим за нови играчи и ако има добри, ще ги вземем.

Връщайки се към европейските мачове, бяха много добър опит, започнахме подготовката с всички футболисти, след 5-6 дни дойде Уджа, но всички други започнаха, видяхме проблемите и добрите неща, получихме доста основна информация, нямаше време за тренировки при наситената програма, има страхотни чувства у мен. Последният мач не беше това, което ми се искаше, но знаем какво да направим догодина, за да стигнем по-напред", каза Платек.