Олимпийският шампион от Париж и световен рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис рядко бива победен. Шведът не допусна поражение и срещу норвежкия бегач на 400 метра с препятствия и също световен рекордьор Карстен Вархолм в очакваната с огромен интерес демонстративна надпревара между двамата в спринт на 100 метра в Цюрих, Швейцария. Това бе прелюдия преди кръга от Диамантената лига по лека атлетика довечера.

Дуплантис бе по-бърз от добрия си приятел и завърши с доста стабилен резултат от 10.37 секунди, а Вархолм изоставаше през цялото време и спря часовника на 10.47.

"Доста съм разпален. Как да не съм? Искам да кажа, хайде, спри да играеш. Спри да си играеш с мен", възкликна Дуплантис след финала.

Идеята за състезанието дойде след приятелски закачки между двамата по време на тренировка миналата година, а когато спринтът най-накрая бе насрочен след приключването на Олимпийските игри в Париж, веднага привлече очакването на феновете по света.

Двамата се появиха на пистата като боксьори, излизащи на ринга - Дуплантис в синьо, а Вархолм в червено, като имаше много закачки и шеги между тях.

"Знаеш ли, трябва да отдам дължимото на Мондо. Той ме победи честно днес, така че бе страхотно състезание. Той беше наистина бърз", заяви Вархолм, който получи от Дуплантис шведски екип, който ще трябва да носи по време на участието си в старта от Диамантената лига довечера.

Световният рекорд в спринта на 100 метра от 9.58 секунди принадлежи на Юсеин Болт през 2009 година в Берлин и никога не е бил застрашен, но и двамата лекоатлети бягаха по-бързо от рекорда при дамите от 10.49 секунди, поставен от Флорънс Грифит-Джойнър през 1988 година.

Арманд Дуплантис е подобрявал рекорда в овчарския скок 10 пъти досега, включително в Париж през миналия месец, когато запази олимпийската си титла, записвайки последния си рекорд преди 10 дни със скок от 6.26 метра в Полша.

Карстен Вархолм спечели сребро на Игрите във френската столица, като заслужи олимпийско злато в Токио през 2021-а, където подобри собствения си световен рекорд с време от 45.94 секунди, което още е в сила.