Португалия - Хърватия е гвоздеят в днешния първи ден от Лигата на нациите за сезон 2024/2025. Носителят на трофея от 2019-а посреща миналогодишния финалист Хърватия на стадион "Луж" насред столицата Лисабон от 21:45 часа в Лига "А", група "A1".

Домакините отпаднаха в 1/4-финалите на Евро 2024 в Германия след дузпи от Франция, но сега селекционерът Роберто Мартинес подсилва отбора с нови имена. Дефанзивният полузащитник на Челси Ренато Вейга, както и на дясното крило от Спортинг Лисабон Джовани Кенда са дебютанти, а в същото време Пепе се отказа от футбола. Капитанът Кристиано Роналдо отново повежда "мореплавателите" и ще търси гол № 900 в професионалния си път. 130 от тях са именно за националния отбор, с което е първи по този показател, както и по брой мачове (212).

"Шахматистите" имаха слабо Европейско първенство и напуснаха турнира още в груповата фаза. Капитанът им Лука Модрич пак е на разположение и ще се стреми да помогне този път хърватите не просто да стигнат до финала, а да го спечелят.

Португалия и Хърватия са с по две победи, загуба и две ремита в последните си 5 срещи, които обхващат Евро 2024. В прякото съперничество португалците водят с 6:1 успеха, а равенството е едно. Головата разлика е 16:6 за иберийците.

В другия двубой от група "А1" Шотландия приема Полша по същото време в 21:45 на стадион "Хемдън Парк" в столицата Глазгоу.