Франсис Тиафо достигна втория си полуфинал на US Open след този от 2022-а. По-рано тази сутрин местният представител отстрани Григор Димитров, тъй като първата ни ракета се отказа в четвъртия сет заради контузия. Това позволи на родения в щата Мериленд да оформи изцяло американски полуфинал в петък с Тейлър Фриц.

Двубоят след два дни между Тиафо и Фриц ще е исторически, защото за първи път от почти 20 години ще има напълно американски полуфинал в Откритото първенство на САЩ. През 2005-а Андре Агаси победи Роби Джинепри, но загуби финала от Роджър Федерер. Освен това двамата ще излъчат първи американски финалист в турнир от Големия шлем след Анди Родик през 2009 година. Тогава той отстъпи срещу Федерер в мача за титлата на "Уимбълдън". Самият Федерер присъстваше на 1/4-финала между Димитров и Тиафо, което бе първа поява в Ню Йорк за Маестрото, след като се оттегли от тениса през 2022-а.

В прякото съперничество, Фриц води с 6:1 успеха над Тиафо. Единствената победа на Франсис бе в първата им среща от 2016-а, когато в първи кръг на "Мастърс"-а в Индиън Уелс резултатът бе 6:3, 2:6, 6:3. Последният път, когато двамата бяха на корта един срещу друг, бе миналата година на 1/4-финалите в Акапулко, Мексико - 6:3, 6:4 за Фриц.