Григор Димитров разкри, че физическият проблем, отказал го от 1/4-финала му на US Open срещу Франсис Тиафо е бил натрупан и породен през последните дни. По-рано тази сутрин 9-ият в световната ранглиста изоставаше с 1:2 сета и 1:4 гейма в четвъртата част преди да се оттегли и стисне ръката на съперника си заради контузия. Между третия и четвъртия сет първата ни ракета взе медицински таймаут в съблекалнята, но той не помогна на българина и му се наложи на втори пореден турнир от Големия шлем да преустанови участието си по време на мач. Същото стана и в 1/8-финала на Димитров с Даниил Медведев на "Уимбълдън" това лято, когато при 5:3 в първата част за руснака, сънародникът ни се отказа поради травма.

"Разочароващ момент за мен, но имайки предвид как играх през двете седмици, приемам този ¼-финал. Комбинация от всичко е. Очевидно, рехабилитационният ми процес е по-бавен от преди. Усетих няколко неща преди мача, така че няма смисъл да говорим за това. Игра е. Трябва да съм с вдигната глава и да осмисля някои неща, които да променя и да правя по-добре. Също физически начина, по който се готвя, но предвид обстоятелствата, приемем този ¼-финал. Не искам да омаловажавам играта на Франсис. Той ме притисна доста да работя допълнително и заслужава да му се отдаде заслуженото. Акумулира се. Никога не знаеш как стресът с усилията, които влагаме в играта ще се отразят. Последните два дни не бяха лесни, така че ми се иска да ви дам нещо повече, но в момента е това. Трябва да изчистя това от главата си и да се фокусирам върху предстоящото. Случва се за втори пореден Шлем. Имам опита, за да осъзная, че няма смисъл да продължа повече. Харесва ли ми да го правя? Не. Това казвам, акумулира се през дните. Трябва да си почина, да направя скенер. Силно се съмнявам да е толкова сериозно, но нямаше смисъл да рискувам. Винаги съм натискал тялото си до границите му, но идват моменти, в които трябва да вземеш важни решения. Когато се случи такова нещо го приемам, трябва. Боли ме, но го оставям настрана. Предстоят много вълнуващи неща пред мен. Казвам си, че ще се прибера, ще опитам да си почина малко. Ще имам невероятен демонстративен мач с Новак зад ъгъла (б.ред. с Новак Джокович в София на 17 септември). Разбира се, искаш да си тук за трофея, но винаги има светло бъдеще в този смисъл. Искам да се преоценя и всичко, през което минавам в последните 3-4 седмици, да видя плюсовете и минусите. Какво мога да подобря, какво можех да сторя по-добре. Какво трябва да сторя. Всички тези неща слагат позитивна нотка у мен. Когато започнеш да се концентрираш върху тези неща, всичко останало избледнява", каза полуфиналистът от 2019-а година на пресконференцията си след срещата с Тиафо.

Григор Димитров ще е отново на корта след по-малко от две седмици. На 17 септември той ще проведе приятелски двубой с Новак Джокович в "Арена София".