Световната тенис икона Роджър Федерер заяви, че антидопинговите органи трябва да отговорят на въпроси, свързани с видимия двоен стандарт, приложен към водача в световната ранглиста Яник Синер. Италианецът избегна отстраняване и санкции, въпреки че даде две положителни проби по-рано тази година. Малко по-късно Синер се раздели с треньора и физиотерапевта си.

20-кратният победител в турнирите от Големия шлем нарече драмата около по-младия си италиански колега "сложна ситуация и кошмар за всеки спортист". Но също така изрази увереността си, че Синер не е използвал умишлено забраненото вещество клостебол.

"Това не е нещо, което бихме искали да виждаме в нашия спорт. Този тип новини – дали е направил нещо или не...Това е просто шум, който не ни е нужен", заяви Федерер в интервю за предаването "Today" на телевизия NBC във вторник.

"Разбирам разочарованието от факта как се отнасят с него и как с другите, и мисля, че точно до тук се свежда всичко. Мисля, че всички вярваме, че Яник не е направил нищо нередно. Но непоследователността в момента, когато станаха ясни резултатите, че не са били на 100 % сигурни в тях, а останалите не знаеха какво точно се случва и защо - ето това е въпросът, на който трябва да се отговори", обясни Маестрото от Базел.

"Но това, което се случи, това е и фактът, който имаме срещу нас. Трябва да се доверим на процесите и на хората, които участват в тях", заяви още той.

Федерер е в Ню Йорк, за да популяризира книгата си и заяви, че днес ще изгледа мачовете от вечерната сесия на US Open. Това е първото му завръщане на стадион "Артър Аш" след оттеглянето му от тениса преди две години.