Министърът на външните работи Дейвид Лами обяви, че Обединеното кралство ще спре част от продажбите на оръжие за Израел, предаде Sky News.

Износът включва оборудване, предназначено за използване във войната в Газа, като компоненти за военни самолети, хеликоптери и безпилотни самолети, както и изделия, които "улесняват наземното насочване", е заявил той.

Лами е посочил, че в резултат на независим правен съвет съществува "ясен риск" някои от продуктите, изнасяни от Обединеното кралство за Израел, да бъдат използвани за извършване на "сериозно нарушение на международното хуманитарно право" в Газа.

Той е на мнение, че действията на Израел в Газа "продължават да водят до огромни загуби на човешки живот, широко разпространени разрушения на гражданската инфраструктура и огромни страдания".

Ръководеното от ХАМАС министерство на здравеопазването твърди, че най-малко 40 786 палестинци са били убити при израелски удари в Газа от 7 октомври насам - данни, които се оспорват от Израел.

Лами е заявил, че правителството е преценило, че Израел "би могъл разумно да направи повече, за да гарантира, че животоспасяващите хранителни и медицински продукти достигат до цивилното население в Газа с оглед на ужасяващата хуманитарна ситуация".

Той е категоричен, че спирането на някои видове износ не е "пълна забрана" или "оръжейно ембарго".

"Редица" експортни стоки, за които правителството е преценило, че няма да бъдат използвани във войната между Израел и ХАМАС, ще продължат да се изнасят, е добавил Лами.

Той също така е посочил, че "няма съмнение", че Обединеното кралство "продължава да подкрепя правото на Израел на самозащита" и че спирането на продажбите на оръжие "не е определяне на невинност или вина".