Българската звезда в тениса Григор Димитров излиза след по-малко от 2 часа срещу световния номер 6 Андрей Рульов в среща от осминафиналите на Откритото първенство на САЩ - US Open.

Този е един от най-оспорваните двубои от надпреварата в тази фаза на турнира.

В директните срещи руснакът има превес с 4 победи срещу 3 за българина.

Още първият път, в който играха един срещу друг (2017-а година), това бе на четвъртия турнир от Шлема. Тогава Рубльов печели със 3:0 (7:5, 7:6(4), 6:3) сета в трети кръг на надпреварата, провежаща се на комплекса "Били Джийн Кинг".

Всеки един от останалите битки между тях се е играл на харт кортове, а единствената друга среща на американска зема отново е спечелена от Рубльов - 7:5, 6:2 на четвъртфиналите на Индиън Уелс през 2022-а година.

Последният официален сблъсък между тях бе през октомври миналата година когато Димитров печели със 7:6(7), 6:3 в полуфиналите на "Мастърс 1000" в Шанхай, Китай.

В подготовката за сезон 2024 Димитров и Рубльов играха на Световната тенис лига по едносетови двубои (неофициални срещи).

В първия от тях руснака спечели с 6:3, а във втория Григор Печели с 6:3.

Преглед на представянето на двамата на Откритото първенство на САЩ през годините показва превес за българина по отношение на достигната най-далечна фаза. Григор е полуфиналист през 2019-а година. Има и 2 осминафинала освен този от 2024-а година (2014 и 2016-а година).

Рубльов е с 4 четвъртфинала, включително и през последните две издания (2022 и 2023), а през 2019-а стигна до осминафинал.

Залогът е много голям, защото водачът в тази част на схемата Новак Джокович отпадна.

От старта на турнира Димитров няма загубен сет и играе все по-силно. Рубльов загуби два сета от Артур Риндеркнех, но в останалите си мачове стигна до трисетови победи.

Кой е фаворитът след тази статистика, преценете сами! Победителят ще стане ясен тази вечер!

Можете да проследите битката за място в "Топ 8" на сайта на "ФОКУС"!