Новият формат на футболната Шампионска лига ще бъде по-интересен и непредвидим. Това заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин в интервю за "Скай Спортс".

Той коментира темата преди изтеглянето на жребия за основната фаза на най-престижния клубен футболен турнир в света в Монако.

"Стигнахме до решението, че така ще бъде по-добре. Ще имаме по-непредвидимо, интересно състезание“, аргументира новият формат на турнира босът на европейския футбол.

От сезон 2024/2025 клубовете ще участват в т. нар. основна фаза вместо в групова. В нея се включат 36 отбора вместо 32, като първите осем тима ще се класират директно за осминафиналите, а за останалите осем места ще спорят клубовете, заели местата от 9-о до 24-о. Всеки отбор ще изиграе осем мача срещу различни съперници.

"Няма ли много мачове в европейския футбол? Струва ми се, че вече има много срещи- заяви още Александър Чеферин. - От една страна имаме клубове, които казват, че не могат да позволят на футболистите да играят толкова много, от друга страна има отбори с финансови затруднения. Но колкото по-интересни са мачовете, толкова повече ползи ще има за всички. Календарът вече е пълен, толкова е пълен, че нищо друго не може да се промени. Не можем да играем дори един мач повече".