Апелативната комисия към БФС реши да размени местата на осмия и дванадесетия кръг в програмата на Първа лига. Двубоят между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври на Националния стадион "Васил Левски" с публика и на "сини", и на "червени" фенове.

Провеждането на мача предизвика сериозно напрежение между ръководства и агитки, след като стана ясно, че планираната за средата на септември среща няма да може да се състои на Националния стадион "Васил Левски", както е по наредба, заради концерта на Андреа Бочели. От Спортно-техническата комисия решиха да преместят двубоя на стадион "Георги Аспарухов", като по искане на полицията на него не трябваше да бъдат допускани привърженици на гостуващия отбор.

От ЦСКА обжалваха решението на СТК, а след днешната среща между представители на двата клуба, БФС в лицето на президента Георги Иванов, представители на Столична община, на ММС и СДВР се реши да бъде извършена рокада.

"По жалба на ПФК ЦСКА София АД, с която се оспорва решение на Спортно техническата комисия /СТК/ към БФС от 21.08.2024 година, и се иска неговата отмяна.

Апелативната комисия /АпК/ се запозна с обстоятелствата по жалбата, решението на СТК към БФС от 21.08.2024 г., изслуша поканените на заседанието представители на ПФК ЦСКА-София , ПФК Левски София, СДВР, Столична община и ММС.

На основание чл. 54, ал. 4, буква Б, от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС 2024-2025, не уважава жалбата на ПФК ЦСКА-София, с която се иска отмяна на решението на СТК към БФС.

С оглед големият зрителски интерес, опазване живота и здравето на гражданите, както и обществения ред в столицата АпК

РЕШИ:

АпК изменя решението на СТК към БФС и насрочва срещата от 8 кръг на ППФЛ между отборите на ПФК Левски и ПФК ЦСКА-София да се проведе на 19.10.2024 г. на Национален стадион "Васил Левски" с публика на двата отбора.

Във връзка с горното, разменя изиграването на 8-ми с 12-ти кръг на ППФЛ, като 12-ти кръг се играе на 13,14,15 и 16 септември 2024 г., а 8-ми кръг съответно на 18,19,20 и 21 октомври 2024 г.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване", е официалното становище на Апелативната комисия на БФС.

На излизане от срещата собственикът на Левски Наско Сираков определи като "несериозно" подобно разместване на програмата и добави, че то би било в ущърб на Левски, който е водач във временното класиране в Първа лига.

Апелативната комисия разгледа и жалбата на помощник-треньора на Левски Живко Миланов, който бе наказан за 3 мача заради червен картон на резервната скамейки при гостуването на "сините" на шампиона Лудогорец. Решението по случая е санкцията да бъде намалена на две срещи. 

"По жалба на Живко Миланов - помощник треньор на  ПФК Левски София:

Апелативната комисия /АпК/ след като се запозна с обстоятелствата по жалбата и я разгледа по същество:

РЕШИ:

Жалбата на Живко Миланов - помощник треньор на ПФК Левски е допустима и основателна.

АпК на основание чл. 62 ал.3 във връзка с чл.16, ал.3 от ДП 2024/2025 изменя наложеното на Живко Миланов от ДК наказание по чл.34, ал.1, т. 6, т. 9 – забрана за изпълняване на функции за 2 срещи.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване", се казва в становището на АпК.