Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) излязоха с официална позиция по случая със световния номер 1 Яник Синер, който бе оневинен след провалени два допинг теста през този март.

Припомнаме, че шампионът от Откритото първенство на Австралия беше признат за невинен след тестове, които потвърдиха наличието на клостебол в тялото му. Пробите са взети през март тази година.

Независим трибунал постанови, че веществото е влязло в тялото на тенисиста чрез анаболен стероид, закупен от неговия фитнес треньор и който физиотерапевтът на Синер използва за лечение на порязване на пръста му. Отбелязва се, че лекарят е направил интервенция на спортиста без ръкавици.

Въпреки, че бе оправдан, Синер ще загуби спечелените пари и точки за ранглистата от турнира от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс.

"Окуражени сме, че не е открита вина или небрежност от страна на Яник Синер. Бихме искали също така да признаем надеждността на процеса на разследване и независимата оценка на фактите в рамките на Антидопинговата програма в тениса, което му позволи да продължи да се състезава.

Това беше предизвикателство за Яник и неговия екип и подчертава необходимостта играчите и тяхното обкръжение да полагат изключителни грижи при използването на продукти или методи на лечение. Почтеността е от първостепенно значение в нашия спорт", написаха в социалните мрежи.