Селекционерът на националния отбор за мъже до 17 години Теодор Богданов говори след края на международния приятелски турнир в София. В столичната зала "Левски София" тимът ни се изправи срещу Бразилия, Иран и Италия като част от подготовката си за предстоящото Световно първенство за мъже до 17 години (24-31 август, София). Младите ни "лъвове" спечелиха първия мач срещу Бразилия с 3:1, а след това отстъпиха след тайбрек срещу Иран и Италия. Нашите са в Група А с отборите на Испания, Китайско Тайпе и Мексико.

Г-н Богданов, преди този турнир казахте, че не трябва да се гледат резултатите. След края му как ще коментирате играта на момчетата, поведението им и доволен ли сте от това, което видяхте на полето?

- Аз все още твърдя, че за нас не беше основно крайният резултат, но пак ще се повторя, че всяка една победа е добре дошла за нас. Срещу Италия изпуснахме моменти, в които можехме да затворим мача. Доволен съм от турнира. Момчетата показаха постоянство, показаха желание за игра, бореха се в абсолютно всички моменти. Може би, срещу Италия специално ни изигра лоша шега липсата на опит. Видя се, че италианците са една идея по-опитни, но ние седяхме много равностойно.

Дадохте шанс на играчите за изява и завъртяхте различни състави. Избистрихте ли титулярния състав?

- Почти да. Беше важно за нас да пуснем всички деца, за да видим кой-как ще се справи под напрежение. Някои са играли повече в клубовете си, други – по-малко. За нас беше важно да ги видим в игрова обстановка.

Тъй като все пак трябва да редуцирате състава за Световното първенство, трудно ли ще ви е да изключите няколко момчета?

- Определено това е най-неприятният момент. И за мен като треньор, и за децата. Но това, че някой няма да попадне в състава, не означава, че няма да се разчита на него и няма да бъде викан. Напротив. Трябва да се съобразим с формата на това първенство, а то изисква 12 състезатели.

Имаше много настроение в отбора по време на приятелския турнир. Хареса ли ви това, че момчетата не изглеждат притеснени, а напротив – демонстрират огромно желаниие за изява?

- Няма причина да бъдат притеснени. Ние стоим зад отбора и постоянно ги окриляваме. Подкрепяме ги, защото в тази възраст те трябва да усещат подкрепа и след като са спокойни – да се раздадат на максимум.

В този приятелски турнир се получиха изключително оспорвани срещи с дълго разигравания и продължителност. Мачове с поне четири гейма и други, решени след тайбрек. Изненада ли това?

- Донякъде. Децата имат желание и се борят за всяка точка. Искат да се покажат и може би това е в основата на тези дълги разигравания – желанието за победа и да спасят топката.

Ще ни помогне ли тази битка за всяка топка, която видяхме в приятелския турнир и за Световното първенство?

- Мисля, че да. Това е в полза на всички ни. Трябва да се борим за всяка топка и да покажем на другите отбори, че срещу нас няма да им е лесно да направят точка и ако искат ще трябва да ги извоюват по най-трудния начин.

Свери ли нашият щаб часовниците с това, какво ни очаква като отбори на Световното?

- Наистина се гледа доста професионално на отборите тук. Това е много хубаво и дано така да се развиват и занапред детско-юношеските състави, защото е важно – това е стартът за поколенията, които отиват нагоре. Да, сверихме часовниците си. С изравнени сили сме с останалите отбори. Беше въпрос на шанс да излезем победители срещу Италия, докато срещу Иран обигравахме отбора и търсихме оптимален състав. Виждате, че на този турнир няма чист мач, няма гейм, който да е свършил с повече от 2-3 точки разлика.