3-кратният олимпийски шампион по плуване Сун Ян ще се завърне в басейна за състезание в Китай следващата седмица след изтичането на 4-годишното му наказание поради допинг, предадоха медиите в страната.

Сун, първият олимпийски шампион на Китай в мъжкото плуване, ще представя родната си провинция Чжъцзян на Националния летен шампионат, който започва в неделя в Хъфей.

Ван Вей, директор на Центъра за управление на плувните спортове в провинция Чжъцзян, каза, че 32-годишният Ян ще се състезава на 400 метра свободен стил, дисциплината, на която спечели злато на Олимпийските игри в Лондон през 2012.

Състезателят получи забрана за 4 години и 3 месеца за нарушение на антидопинговите правила през 2018-а, при което той и членове на екипа му разбиха флакони с кръвни проби.

Забраната, намалена от 8 години след обжалване, изтече на 28 май.

Докато бе наказан Ян пропусна националните квалификации за Олимпийските игри в Париж, където китайският отбор по плуване бе под наблюдение заради други допинг провинения. Световната антидопингова агенция (WADA) потвърди медийните публикации през април, че 23-а плувци са дали положителни проби за триметазидин, лекарство за сърце, забранено от WADA, преди Игрите в Токио през 2021-а.

Световната антидопингова агенция прие твърденията на китайско разследване, че резултатите от тестовете се дължат на замърсена храна в хотел, в която съставът е бил отседнал.

Ян изтърпя 3-месечна санкция през 2014-а за приемане на триметазидин, който според него е бил за лечение на сърдечно заболяване.

Въпреки че китаецът има разрешение да участва на състезания, той вероятно ще има малък шанс да плува отново за страната си. Китайски спортисти, които са отстранени за допинг за повече от една година, не се допускат в националните отбори, съгласно антидопинговите правила на страната.

Китай взе 12 медала от плуването на Игрите в Париж, включително два златни.