Допинг скандалът с шампиона от Откритото първенство на Австралия Яник Синер предизвика бурни реакции в тенис средите.

Италианецът не бе дисквалифициран, въпреки че е дал две положителни проби. Времето, когато е трябвало да бъде със спрени права за изясняване на случая, е било между турнири.

Най-сериозните дискусии са свързани с това, че на Синер не се е наложило да доказва невинността си, за да се завърне отново на корта, както това се наложи на много други играчи.

Именно двойният стандарт предизвика нескрити гневни реакции у част от колегите на Синер.

"Това е нелепо – изригна в свой стил австралиеца Ник Кирьос. – Дал си две положителни допинг-проби за забранено (стероидно) вещество... Дисквалификацията за две години е задължителна, защото това е подобрило резултатите ти. Масажен крем... Страхотно. Сега за употреба на кокаин наказват по-строго, отколкото за стероиди. Няма какво да се коментира. Провалил се е на два теста. Трябва да бъде наказан“

"Явно за различни играчи правилата важат различно – реагира Денис Шаповалов. – Трудно ми е да си представя какво мислят всички останали тенисисти, които са били отстранени за допинг“.

"Може ли да престанете да ни правите на глупаци?“, не скри гнева си Люка Пуй.  

"Тенисът е една клоунада!“, заяви достигалият до №57 в света Гащао Елиаш.

"Независимо дали е взимал допинг или не, това е несправедливо – коментира достигалият до №93 в света Лиам Броуди. – С много други състезатели се е случило нещо точно такова, като на тях им се е налагало да чакат с месеци, а понякога и с ГОДИНИ, за да бъдат признати за невинни. И това ако не е двоен аршин“.

"Разбирам, че тенисистите ги проверяват за допинг много по-често, отколкото в голяма част от останалите спортове – коментира скандала легендата Джон Макенроу. – Интересно защо се разбира за това едва сега, като е станало през март и е минала половин година. Много интересно и защо Симона Халеп бе наказана за 18 месеца, след като твърдеше, че не е знаела, че е взела допинг, докато Синер не бе наказан, като твърди същото.

Нормално е играчите да искат еднакво отношение. В случая става дума и за световния №1“.