Теодор Богданов бе избран за селекционер на българския национален отбор за мъже под 17 години за предстоящото Световно първенство (24-31 август) в София. Надпреварата ще се проведе с участието на 16 отбора в две столични зали - "Христо Ботев" и "Левски София". Нашият състав е в Група А заедно с Испания, Китайско Тайпе и Мексико.

Основният етап от подготовката на България приключи, а заключителната част ще бъде приятелски турнир в зала "Левски София" срещу отборите на Бразилия, Иран и Италия. Богданов даде първото си интервю като селекционер на младите "лъвове" за официалния сайт на БФВ. 

Г-н Богданов, с какви амбиции и настроение приемате ролята на селекционер на националния отбор за мъже под 17 години?

Първо искам да благодаря на хората, които ми гласуваха доверие. Надявам се, заедно с моя щаб и момчетата, да го оправдаем. Оптимисти сме. Смятам, че отборът е много хубав, стойностен, с амбициозни момчета и мисля, че ще се получи нещо хубаво.

Трудно ли ви беше да селектирате тези 15 момчета, които сега са на лагер с вас? Имахте ли избор?

И да, и не. Както знаете, в последния момент дойде моето назначение. До някъде имам участие в селекцията, но сформирането на отбора е предимно заслуга на предишния щаб.

България взе домакинствата на изминалото Европейско първенство за мъже под 18 години и предстоящото Световно за мъже под 17 години донякъде и заради успехите на националите под 17 години през миналата година. Сега сигурно ще има очаквания и към този състав?

Факт е, да. Някои от момчетата играха и с по-големите. Надявам се, че сега нещата ще стоят по малко по-различен начин. Трябва да имаме предвид, че това е новосформиран състав. Този набор за първи път излиза заедно и до момента момчетата не са играли нито един мач. Дано контролите, които ни предстоят, да бъдат от полза. С тях трябва да напаснем играта и състезателите. И съответно, да дадем най-доброто от нас на Световното.

Доволен ли сте от подготовката до този момент, както и от това, което виждате като поведение на момчетата в нея?

Да. Тук нямам абсолютно никакви забележки. Децата са мотивирани, стараят се и се раздават максимално. Опитват да учат нови работи. Всичко, което им се казва, го попиват. Единственото, което им липсва за момента, е опит, но това ще си дойде с времето.

Влизаме в седмицата на Световното първенство. Ще ви стигне ли времето?

Вече сме на финалната права от подготовката. Мисля, че свършихме основната работа. Контролите ще ги използваме изцяло за обиграване на състава. Там не търсим резултати. Би било хубаво да побеждаваме във всеки мач, но каквото стане. Приоритет е Световното и се надявам, че там вече ще сме в нужния игрови ритъм.

Контролите са срещу традиционно много силни волейболни представители – Бразилия, Италия и Иран. Ще помогне ли допълнително това, че ще се играе срещу такива съперници?

Ще бъде от полза, но не мога да кажа дали ще помогне изцяло. Смятам, че на тази възраст за момента няма толкова изградени състезатели и няма отбор, който да е на толкова силно техническо ниво, че да се притесняваме.

В контролите ще подходите ли предвид и съперниците, които ни очакват в груповата фаза на Световното?

Опитваме се да се настроим на различни типове стилове и игра. Знаем, че някои от отборите се доближават доста до нашия стил на игра, други играят малко по-бързо и мобилно в задно поле, но ние работим по въпроса. Със сигурност има неудобни отбори. Тук не искам да давам прогнози и обещания, че излизаме да станем първи. Би било добре. Към това се целим и стремим да постигнем. Но в крайна сметка, излизаме мач за мач и се опитваме да подобряваме играта.

Какво най-вече искате да видите в представянето на вашия отбор на това Световно първенство? Сам отбелязахте, че не трябва толкова рано да се тръгва с очаквания към този млад отбор, чийто път тепърва започва.

Очаквам момчетата да бъдат спокойни, да играят с много желание, борба за всяка топка и да подобряваме играта си с всеки изминал мач.

България ще бъде домакин на Световното първенство. Надявате ли се на подкрепа от трибуните. Много се коментира темата дали помага, или пречи публиката... Вашето мнение?

Това, че участваме на такъв форум е много хубаво. А още повече, че сме домакини. Понякога домакинството може да изиграе и лоша шега. Надявам се, че публиката ще подкрепя момчетата и това ще ги окрили, няма от какво да се притесняваме.