Френският колоездач Жулиан Алафилип, който е двукратен световен шампион, напуска Соудал-Куик Степ в края на сезона и ще се присъедини към Тудор Про Сайклинг, обяви швейцарският отбор.

"След повече от 10 години в един отбор бе време за смяна", обясни той.

Статутът в белгийския отбор вече не е същият през последните години заради явен спад на нивото след тежкото падане през 2022 година на състезанието Лиеж-Бастон-Лиеж.

"Проектът на Тудор ми хареса от самото начало. Видях как екипът се утвърди и разви. Познавам някои от състезателите и членовете от екипа. Какво по-добро от амбициозен проект, за да има ново начало кариерата ми?", подчерта той.

Тудор бе създаден през 2018-а и получи професионален лиценз през 2023 година.

"Това е най-голямата промяна от началото на кариерата ми", каза още французинът, който е ставал световен шампион през 2020 и 2021. Той дебютира при професионалистите през 2013.

"Искам да изиграя ролята си на лидер, да поведа младите, макар че още не съм толкова стар", добави 32-годишният колоездач. Наскоро той завърши втори на Класика Сан Себастиан след швейцареца Марк Хирши, който също ще кара за Тудор от догодина.

"Да имаме Жулиан и Марк Хирши като водачи е голям шанс", коментира директорът на Тудор Фабиан Канчелара, който е двукратен олимпийски шампион в бягането по часовник.