Давид Алонсо от Аспар Рейсинг спечели Гран при на Австрия в Мото 3. Състезанието на пистата "Ред Бул Ринг" бе напрегнато и до последния завой четирима мотициклетисти бяха в спора за първото място. 18-годишният колумбиец отново показа много по-зряло каране и записа седмата си победа за сезона в основно състезание, с която увеличи преднината си на върха в общото класиране на 71 точки.

При 11 изминали старта и оставащи още 9, авансът на Алонсо по пътя към световната титла в Мото 3 вече изглежда непреодолим.

Днешният му успех дойде след много добро каране още от началото. Той потегли 6-и, но бързо успя да си намери място в челото на колоната, където се въртяха на първото място с нидерландеца Колин Вайер (Ликуи Моли Хускварна) и испанеца Давид Муньос (Бьо Моторспортс). 

Алонсо стигна до победата с време от 33:40.607 минути. Муньос завърши втори на 0.121 секунди, а третата позиция остана за друг испанец Даниел Олгадо (Ред Бул КТМ), който остана на пет хилядни от секундата спрямо Муньос. Вайер се свлече до 5-ата позиция с изоставане от 0.303 секунди от Алонсо, а четвърти е друг представител на Испания - Анхел Пикерас (Леопард Рейсинг) на 0.211 секунди.

Испанецът Иван Ортола (МТ Хелметс), който трябваше да потегли от полпозишън, усети технически проблем точно в момента на старта и бе принуден да премине през бокса. Това го остави в дъното на колоната още при светването на зелените светлини. С добро каране той успя да се добере до 9-ото място на малко повече от 7 секунди и половина от победителя.

В общото подреждане Давид Алонсо събра 224 точки. Вторият Ортола е със 153 точки. Трети е Олгадо със 149 точки.

Следващото състезание в Мото 3 е Гран при на Арагон на първи септември.