Селекционерът на женския национален отбор по баскетбол на България Таня Гатева призова за обединение между играчи, треньори, клубове и федерация, за да се подобри ситуацията в женския баскетбол.

Специалистката, която от близо месец заема и поста на мениджър развитие на баскетбола в страната, даде интервю за официалния сайт на БФ Баскетбол.

В него тя разкри целите и приоритетите си в новата си роля. Гатева коментира и последният тренировъчен лагер на националките.

"Лагерът премина много добре. Беше изключително важно за нас да съберем отбора за по-дълъг период от време - не само заради подготовката, а и заради изграждането на колектив и синхрон в играта – не скри задоволството си специалистката. - Успяхме да поработим по аспекти от играта, за които обикновено нямаме време на кратките квалификационни прозорци. Доволна съм от отношението на състезателките и тяхното огромно желание“.

Гатева разясни, че на лагера е било наблегнато на тактическата дисциплина и подобряване на защитната игра.

"Работихме върху физическата подготовка на състезателките, както и върху детайлите в нападение, които обикновено не можем да разгледаме в дълбочина, когато времето е ограничено“, добави Гатева.

Селекционерът на женския национален отбор коментира и трите контроли, които отборът изигра в Гърция срещу американски колежански тимове.

"Контролните срещи срещу колежанските отбори от САЩ бяха полезни за нас – заяви Таня Гатева. - Те ни дадоха възможност да тестваме различни състави и тактически решения. Оценката ми е положителна, успяхме да извлечем важни поуки, но следващата година трябва да търсим по-дълги лагери и контролни срещи срещу водещи европейски нации.

С включването на състезателките, които се завърнаха от САЩ, отборът ще придобие различен облик и по-голяма дълбочина на скамейката. На тях им трябва време да се сработят и адаптират към обстановката“.

Гатева говори и за функциите си на мениджър развитие на баскетбола в страната.

"Реших да поема тази роля, защото смятам, че женският баскетбол в България има потенциал за развитие – категорична бе тя. - Имам желание да помогна за изграждане на устойчива система, която да подкрепя младите таланти и да насърчава развитието на женския баскетбол на всички нива.

Основите ми цели са свързани с подобряване на структурата на развитие на младите баскетболистки, увеличаване на популярността на женския баскетбол и подобряване на качеството на работа в националните отбори. Искам също така да изградим програми, които да подкрепят развитието на треньорите и да насърчим сътрудничеството между клубовете и федерацията.

Първите стъпки включват анализ на текущата ситуация и създаване на план за действие. Ще се фокусирам върху създаването на програми за развитието на млади таланти. Важна част ще бъде и работата по организацията на повече турнири и състезания, които ще дадат възможност на младите състезателки да се изявяват“.

Гатева отправи и призив за обединените в името на баскетбола.

"Обединението е от решаващо значение – изтъкна тя. - За да постигнем успехи, всички трябва да работим в една посока - треньори, играчи, клубове и федерация. Разбирам, че не всички ще приемат лесно промените в тренировъчния процес, подбора и подхода към промяна в поведението на терена, но мисля, че е време да оставим настрана различията и да се опитаме да подобрим ситуацията в женския баскетбол“.