Барселона гостува на Валенсия в късния съботен мач от първия кръг на Ла Лига. Той ще започне в 22:30 часа на стадион "Местая".

Домакините проведоха 6 проверки това лято, но спечелиха само последната срещу Айнтрахт Франкфурт на 10-и август с 3:2 у дома. В останалите "прилепите" направиха по веднъж 0:0 с Кастейон и Леванте, а загубиха от Алавес (1:3), ПСВ Айндховен (1:2) и Лийдс (1:2). Миналият сезон Валенсия приключи 9-и с 49 точки.

Вицешампионите се разделиха с Шави Ернандес и на мястото му дойде Ханзи Флик, който постигна требъл с Байерн Мюнхен през 2020-а. Тогава специалистът изведе баварците до общо 6 трофея през календарната и пандемична година. Един от героите за Испания от Евро 2024 в родината на Флик - Германия, бе купен от германския РБ Лайпциг. Прекаралият 7 години в школата на Барса - Дани Олмо подсили средната линия на "лос кулес" и ще се разчита на него да прави връзката с нападанието. Той още не е разположение, защото до 14 юли бе на Европейското първенство, не е водил подготовка, а и не е картотекиран поради счетоводните проблеми на Барселона. Добрата новина е, че Педри, който бе контузен от Тони Кроос в 1/4-финалите на еврошампионата, вече е здрав и Флик намекна, че халфът може да се включи второто полувреме срещу Валенсия. Извън строя остава Френки де Йонг, който още страда от травма в глезена, заради която пропусна Евро 2024. Другите в лазарета са Гави и Ансу Фати, който се върна от наем в Брайтън.

Последният сезон на "Местая" двата състава си размениха по едно попадение, а на Олимпийския стадион през пролетта Барселона взе превес с 4:2.

Другата среща от Ла Лига днес е Осасуна - Леганес, която е от 20:00 часа.