"Участниците в преговорите в Доха относно прекратяването на огъня в Ивицата Газа и освобождаването на заложниците постигнаха напредък през първия ден от преговорите". Това съобщи Times of Israel, като се позова на свои източници.

"Източник, информиран за днешната среща на върха за освобождаването на заложниците в Доха, заяви пред Times of Israel, че страните са постигнали напредък", пише вестникът.

Изданието не дава други подробности за хода на преговорния процес.

По-рано говорителят на катарското външно министерство Маджид бин Мохамед ал-Ансари заяви, че консултациите с участието на емирството, Египет и САЩ относно Газа ще продължат в Доха и на 16 август. Той отбеляза, че посредниците са "решени да продължат напред", за да постигнат споразумения за прекратяване на огъня.

В четвъртък (15 август) в Доха започна нов кръг от консултации, насочени към постигане на прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, държани от палестинското движение ХАМАС. От катарска страна в разговорите участва шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани, министър-председател и външен министър на емирството. Вашингтон е представен на преговорите от директора на ЦРУ Уилям Бърнс и координатора на Съвета за национална сигурност на Белия дом за Близкия изток и Северна Африка Брет МакГърк. Израелската делегация се оглавява от директора на разузнаването МОСАД Давид Барнеа, а Египет е представен от Абас Камел, ръководител на разузнавателната служба на републиката.