На фона на рисковете от по-широк регионален конфликт Израел и ХАМАС са изправени пред основни спорни точки преди преговорите за примирие в Ката, предава Аl Jazeera.

След повече от 10 месеца безмилостни бомбардировки на Ивицата Газа, при които са загинали над 40 000 палестинци, лидерите на Израел и палестинската групировка ХАМАС бяха поканени от посредници за нов кръг от преговори в четвъртък.

Преговорите са организирани отчасти в опит да се избегне ескалация на военните действия между Иран и Израел след убийството на лидера на ХАМАС Исмаил Хания в Техеран на 31 юли.

Кога и къде се провеждат преговорите за прекратяване на огъня?

Преговорите са насрочени за четвъртък (15 август) в Доха, Катар.

На 9 август посолството на Съединените щати в Израел публикува съвместно изявление на президента на САЩ Джо Байдън, президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. В това изявление се посочва датата на разговорите и се заявява, че те ще се проведат или в Кайро, или в Доха.

Кой ще участва?

Очаква се да присъстват посредници от Катар, Египет и САЩ. Трите държави посредничат в преговорите за прекратяване на огъня от месеци насам, от ноември насам, месец след началото на войната.

Израел участва в преговорите в Доха. Делегацията му ще включва директора на разузнаването Давид Барнеа, ръководителя на службата за вътрешна сигурност Ронен Бар и началника на военните служби по въпросите на заложниците Ницан Алон, потвърдиха в сряда представители на отбраната.

Досегашните доклади сочат, че ХАМАС няма да изпрати свои представители.

"Започването на нови преговори позволява на окупацията да наложи нови условия и да използва лабиринта на преговорите, за да извърши още кланета", заяви в сряда пред агенция Reuters високопоставеният представител на ХАМАС Сами Абу Зухри.

Американският телевизионен оператор NPR също съобщи, че говорителят на ХАМАС Сухаил ал-Хинди е заявил, че ХАМАС няма да участва в преговорите. BBC цитира високопоставен служител на ХАМАС, който потвърждава, че групировката няма да участва в преговорите.

Информационна агенция AFP, позовавайки се на американски източник, съобщи, че на срещата ще присъства директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.