Боркинята ни до 76 килограма Юлияна Янева се прибра у нас след Олимпийските игри в Париж. Там тя се състезаваше в нетипичната за нея категория до 68 килограма, което коства пробива ѝ до медалите и българката отпадна още след първата си схватка. На летище "София" ексклузивно пред "Фокус" Янева призна, че не е очаквала до такава степен тегловата разлика да окаже влияние, но въпреки това най-ценното, което е научила във френската столица е, че не бива никога да пада духом и да извлича само ползи от разочарованията.

Какви са изводите ти, след като мина малко време и вече разсъждаваш на хладна глава?

- Все още ми е трудно да говоря. Изключително много мисли ми минават през главата, ще ми трябва доста повечко време, за да мога да осмисля и преосмисля нещата, които се случиха, да си направя изводи и просто да извлека възможно най-положителното и само поуките от този опит, който съумях да натрупам на олимпийския тепих, макар и само за една среща. Исках и се надявах поне още няколко пъти, за да усетя емоцията, тръпката, но просто така е било писано.

Нетипичната за теб категория ли е основната причина за разочарованието или тактиката ти не успя да даде ефект?

- По-скоро нетипичната за мен категория. Не очаквах, че до такава степен тегловата разлика ще се отрази на представянето ми, но бях и 4 килограма по-лека от това, което бях на квалификацията, което си оказа още по-голямо влияние. Просто съперничките ми с маса ме превъзхождаха и не съумявах в определени моменти просто да ги надиграя.

Кой е урокът, който ти дадоха тези Олимпийски игри, с оглед, че си в разцвета на силите си и в Лос Анджелис 2028 би могла да използваш именно този урок?

- Може би никога да не падам духом, да не се предавам и да извличам само ползите и поуката от всяко едно нещо, което ми се случва, независимо хубаво или лошо.

Какви са ти впечатленията от олимпийското село и останалите атлети там?

- Духът и това, което се усеща в самото олимпийско село, е нещо, което няма как да го опиша с думи. Просто човек трябва да бъде там, за да го усети и да го изпита. Много приповдигнат дух, мотивация, всички спортисти са буквално селекцията на света във всеки един от олимпийските спортове и е просто едно невероятно изживяване.

Екипът на "Фокус" е горд с представянето на всички български олимпийци, независимо от представянето им във френската столица. Вярва в отдадеността им и им пожелава здраве, късмет и бъдещи успехи на лично и професионално ниво.