Сегашният кабинет ще награди олимпийските ни състезатели от Париж, които завършиха от първо до осмо място. По наредба ще бъдат изплатени премии за олимпийските шампиони в размер на 250 000 лева, за сребърен медал - 200 000 лева и за бронзов - 100 000 лв. Новината разкри служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание.

Той акцентира върху представянето на българските спортисти във френската столица, които си тръгнаха с 3 златни, един сребърен и 3 бронзови отличия.

"Няма как да не поздравя българските олимпийци, техните треньори и ръководители на федерации затова, че състезавалите се от името на България, успяха да направят най-успешната Олимпиада от 20 години насам. Не си приписваме никакви успехи и няма как, държавата като цяло е длъжник", призна Главчев.

Премиерът подчерта, че колкото и да дава държавата средства за спорта, винаги няма да са достатъчно. По думите му си струва да се отбележат успехите и да се покаже признателност на спортистите, които прославят страната.

На 33-те Летни олимпийски игри със злато си тръгнаха щангистът ни Карлос Насар и борците Семен Новиков & Магомед Рамазанов. Сребро взе гимнастичката ни в индивидуалното направление Боряна Калейн, а бронз спечелиха боксьорът Хавиер Ибаниес, състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев и таекуондистката Кимиа Ализаде.