Реал Мадрид и Аталанта се изправят един срещу друг във финала за Суперкупата на Европа. Той ще започне довечера от 22:00 часа на националния стадион "PGE Narodowy" в полската столица Варшава, който бе открит през 2012-а за тогавашното домашно Европейско първенство.

Испанците триумфираха за 15-и път с Шампионска лига миналият сезон, което им осигури участие в двубоя. Освен това те гарнираха успеха с титлата в Испания. Сега отборът е подсилен с дългоочаквания Килиан Мбапе, който пристигна в клуба със свободен трансфер от ПСЖ. Очаква се днес световният шампион да дебютира, но не е ясно дали ще е от първата минута. Наставникът Карло Анчелоти вече е без пенсиониралия се след Евро 2024 Тони Кроос, а срещу бергамаските ще е без дълготрайно контузения бранител Дейвид Алаба и полузащитника Едуардо Камавинга. Французинът получи контузия в коляното вчера и тази сутрин ще премине през обстойни прегледи, които ще установят какво ще е лечението му и колко време ще е извън терените. Капитанът Начо Фернандес вече не е част от "кралския клуб", тъй като договорът му изтече.

Аталанта е единственият отбор, който успя да победи Байер Леверкузен миналият сезон във всички турнири. Възпитаниците на Джанпиеро Гасперини се справиха с "аспирините" във финала с 3:0, след като бившият състав на Димитър Бербатов вече бе станал първенец на Германия. Италианците са с много по-сериозни кадрови проблеми спрямо днешните си противници. Извън строя са: Теун Куупмейнерс, за когото Ювентус настоява да привлече, Джорджо Скалвини, Джанлука Скамака, Рафаел Толой, Ел Билал Туре и Николо Дзаниоло.

За последно Реал Мадрид и Аталанта играха един срещу друг в 1/8-финалите на Шампионска лига през 2021-а. Тогава испанците спечелиха с 1:0 в Италия и 3:1 в Испания.

Към днешна дата Реал, Барселона и Милан са рекордьори с по 5 Суперкупи на Европа.