Ръководството на испанския Реал Сосиедад е съгласно да пусне халфа Мартин Субименди в Ливърпул, стига 25-годишният играч да изпълни едно доста странно условие. Мърсисайдци са готови да привлекат полузащитника в редиците си, като "синьобелите" искат за услугите му сума в размер на над 50 милиона британски лири.

Според медиите, самият Субименди все още се колебае дали преминаване във Висшата лига е най-правилно за неговата кариера, а това бавене очевидно не се е понравило на шефовете на Реал, които изрично са заявили, че ще пуснат юношата да си тръгне, само и единствено ако той лично заплати откупната клауза в договора му. Тя е на стойност 51 милиона паунда!

Важно уточнение е, че това не е освобождаваща, а откупна клауза. Въпросната откупна клауза е честа практика в Испания и за разлика от освобождаващата, тя може да бъде заплатена само и единствено от играча, който трябва да депозира желаната сума.

Разбира се, ако Субименди реши да заиграе в Ливърпул, то именно новия му клуб ще трябва да заплати въпросната сума, но врътката е, че мърсисайдци ще трябва да дадат парите на Субименди, който лично да отиде в офисите на Ла Лига в Мадрид, за да активира откупната си клауза.

Тук обаче се появява друг казус. Според футболният финансист Мо Шатра, подобно действие от страна на Ливърпул към Субименди ще бъде третирано от испанските власти като изплатен доход към играча от страна на Ливърпул, което подлежи на таксуване от испанската държава. В такъв случай, това ще оскъпи трансфера до 75.7 милиона лири.

Мнозина трансферни агенти в Англия заявиха, че този ход на Реал е нищо повече от опит за извиване на ръцете, с който клубът иска от Субименди да вземе решение за бъдеюето си възможно най-бързо.