Франция трябваше да се задоволи със сребърните медали от турнира по футбол на Летните олимпийски игри в Париж. Селекцията на Тиери Анри стигна до голямата битка, но тя бе спечелена от Испания след продължения.

Впечатление направи фактът, че когато играчите на "петлите" се събраха заедно и позираха с медалите си, един от тях нямаше нищо около врата си. Но тук не става въпрос за скриване на отличието или свалянето му, както направи новата придобивка на Байерн Мюнхен Майкъл Олисе, който очевидно не бе доволен от второто място.

Вратарят на Оксер - Тео дьо Персен, остана без медал, тъй като той не попадна в нито един от разширените състави по време на Игрите. 23-годишният французин бе един от четирите допълнителни играчи на Тиери Анри, в случай че някой от основната група се контузи.

Персен единствен от тях не получи шанс дори да седне на пейката, което автоматично щеше да му донесе медал. Другите трима - Крислайн Мацима (Монако), Анди Диуф (Ланс) и Йохан Лепенан (Олимпик Лион), записаха участие в мача бе значение от груповата фаза срещу Нова Зеландия.

А ето какво гласи и правилника на футболния турнир на Летни олимпийски игри:

"Ако алтернативен играч замени друг играч и попадне в разширения състав, той също ще получи медал, стига отборът му да бъде в челната тройка."