Снощи 33-те Летни олимпийски игри бяха закрити на националния стадион "Стад дьо Франс". Част от парада на нациите бе и българската делегация, която спечели 7 медала, с които страната ни завърши 26-а в крайното подреждане по отличия.

Златни медали за родината ни заслужиха борците Семен Новиков и Магомед Рамазанов & щангистът ни Карлос Насар. Единственото сребърно отличие бе за Боряна Калейн в индивидуалното направление на художествената гимнастика, а с бронз от френската столица си тръгват боксьорът Хавиер Ибаниес, състезателят ни по вдигане на тежести Божидар Андреев и таекуондистката Кимия Ализаде.

Представянето на атлетите ни е по-добро спрямо Игрите в Токио преди 3 лета. Тогава България приключи на 39-а позиция с 3 златни, един сребърен и два бронзова медала.

Както тогава, и сега първи са американците, а втори останаха китайците. През 2021-а САЩ завърши със 113 медала, а Китай с 89, докато сега "янките" са със 126, а азиатците - с 91.

Що се касае до Балканския полуостров, само румънците са пред нас на 23-о място с 3 златни, 4 сребърни и две бронзови отличия.