България има своя първи финалист на Олимпийските игри в Париж в борбата.

Украинецът с български паспорт Семен Новиков стигна до битка за златото в категория до 87 кг на класическия стил след успех на полуфинала с 3:1 точки над светвния шампион Тамаш Лосонци от Унгария.

Унгарецът спечели пръв точка в срещата за пасивност, но в партер не успя да направи повече. Същото се повтори, но от българска страна в началото на втората част.

Тогава Новиков получи точка, а от партер не успя да направи друга.

Последва атака на настоящия световен първенец, която бе парирана от Новиков.

На свой ред българинът избута унгареца извън тепиха за 1 точка, а в края "маджарите" поискаха контестация за излизане от тепиха на родния национал. Оказа се, че всичко е по правилата и в крайна сметка националът ни взе нова точка от контестацията, печелейки с 3:1.

На финала утре след 21:15 часа българският национал ще се изправи срещу световния вицешампион в категория до 82 килограма Алиреза Мохмадипиани (Иран), който навакса пасив от 0:3 точки, детронирайки защитаващия титлата си от Токио 2020 и двукратен световен първенец Жан Беленюк (Украйна) с 3:3 правилото за последна спечелена точка.

Страната ни вече има второ отличие от най-големия спортен форум след това на Хавиер Ибаниес в бокса (кубинецът стигна полуфинал и има сигурен поне бронз в категория до 57 кг).