Днес светът на спорта стана свидетел на чудо. Това чудо се казва Михаин Лопес Нуньес от Куба.

41-годишният ветеран спечели пети златен медал от пет олимпиади, превръщайки се в първия спортист с подобно постижение. Нито Юсеин Болт, нито Майкъл Фелпс, нито която и да е друга легенда не може да се похвали с 5 златни медала от 5 поредни олимпийски форума!

Тази вечер 196-сантиметровият исполин  разби със 7:0 своя сънародник Ясмани Акоста Фернандес, състезаващ се за Чили, във финала на турнира в категория до 130 кг в класическия стил в борбата. Срещата изгледа и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който дойде специално за схватката!

196-сантиметровият исполин е олимпийски първенец от Игрите в Пекин 2008, Лондон 2012, Рио де Жанейро 2016 и Токио 2020, което и за момента го поставят на първо място в историята на този спорт по отношение на титли! (Дори великият Александър Карелин има 3 олимпийски титли в същата категория!).

Лопес стигна финала след победи над корееца Ли със 7:0 точки в осминафинала, над световния номер 1 Мирзазаде от Иран с 3:1 на четвъртфинала и с 4:1 точки над азера Мирзазаде в полуфиналите.

Неговият съперник в схватка за историята Ясмани Акоста Фернандес спечели срещу българина Кирил Милов на старта на категорията, а малко по-късно стигна и до големия финал, с което изтегли българина в репешажите за бронза, но там родният атлет загуби схватката и отпадна от надпреварата.