Трикратният олимпийски шампион в плуването Адам Пийти от Великобритания изказа съмнения за чистотата от допинг на китайските плувци в Париж.

Британецът направи острото си изказване след финала на щафетите на 4 по 100 метра в Париж.

Азиатците триумфираха в дисциплината с 3:27.26 минути, изпреварвайки сензационно американците (3:28.01 минути). Британците останаха четвърти.

Пийти попита пред RMC Sport, дали китайските плувци преминават толкова допинг-тестове, на колкото е подложен той самият.

"Това е прекалено огорчаващо – заяви Пийти. – Мога да приключи с този спорт. Един от любимите ми спортни цитати, които съм виждал в последно време е: "Няма смисъл да побеждаваш, ако го направиш нечестно“. Според мен, ако два пъти сте се проваляли мисля, че най-нормалното и честно нещо е да напуснете спорта“.

Пийти уточни, че няма предвид всички представители на Китай.

В отбора на Китай по плуване за Игрите в Париж бяха включени двама от 23-те плувци, които преди Игрите в Токио бяха уличени в употреба на триметазидин. Двамата, обаче, бяха оправдани, тъй като бяха представени доказателства, че плувците са се хранили със заразено месо в хотел, в който са били настанени.