Боксовата националка Станимира Петорва се завърна от участието си на Олимпиадата в Париж. Състезателката отпадна на четвъртфиналите в категория до 54 килограма, оставайки на крачка от медалите.

За Петрова това бе участие на трета Олимпиада.

"Нищо не се знае, има и Лос Анджелис 2028 г. Не съм взела решение – отвори си вратичка за още едни Игри Станимира при завръщането си в България пред БНР. - Определено продължавам, харесвам бокса, просто сега ми трябва по-дълга почивка. Не знам още дали ще участвам на световното първенство, което е скоро - в края на септември".

“Бях на косъм. Равностоен мач – коментира боксьорката решителната си среща. - Сега смятам да си почивам. Това бе мечтата на живота ми. Явно трябва да се примиря, но напротив, няма да го направя. Доста съм изхабена и изтощена, но най-вероятно и на Световното ще играя".

Петрова направи коментар и за участието на скандалните състезатели/ки Имане Калиф от Алжир и Лин Ю Тин отТайван. Двете не са успявали да преминат успешно тестове за полова принадлежност в миналото, но са допуснати да се боксират в Париж. Тин отстрани националката ни в по-високата категория до 57 килограма Светлана Каменова.

“Моето мнение е, че ако те (Хелиф и Тин) не са равностойни спрямо останалите, не трябва да участват – категорична бе Станимира Петрова. -  Определено изглеждат по-различни, но трябва да се направят нови тестове и да се изкарат доказателства. Нека се види, ако наистина имат различни хромозоми и повече тестостерон, и ако това ги прави неравностойни, то те не трябва да участват. Оказа се, че е много по-сложно. Аз знам това, което пишат и в медиите. Играла съм в категория до 51 килограма срещу Тин. Бях изумена, че са я изкарали по-висока от мен в тази категория".