Италианският плувец Томас Чекон, който спечели златото на 100 метра гръб на Олимпийските игри в Париж направи любопитни разкрития, касаещи условията за живот в олимпийското село, научи Sofia24.bg. В социалните мрежи дори се появи снимка на италианеца, на която се вижда, че той е легнал на тревата до една пейка в селото. Спортисти от различни националности вече се оплакаха, че в стаите им няма климатици. Все повече и повече спортисти съобщават за неудобства, включително безсънни нощи. Така изображението на дрямката на открито на Чекон се превърна в една от най-разпространяваните снимки в социалните мрежи. 

Дрямка на тревата на Чекон, легнал на хавлия пред пейка, вътре в олимпийското село, е взета от видеоклип и вече обиколи социалните медии и уебсайтове. Според италианския "Гадзета дело Спорт“ тя символизира деградацията на олимпийското село в Париж през 2024 г. Място, където според мнозина спортисти, не може да се живее с липсващ климатик, оскъдна храна и картонени легла. Чекон заяви, че на Игрите в Токио през 2021 г. организацията е била на много по-високо ниво. 

Друг италиански плувец - Грегорио Палтриниери, който спечели сребро на 1500 м и бронз на 800 метра в Париж, каза: "Участвал съм на Игрите четири пъти и това е най-лошото олимпийско село, което съм виждал. Никога не заспивам в стаята си преди два часа сутринта. Твърде горещо е ние сме главните герои тук и е немислимо да нямаме климатици в стаите.

Другият голям проблем е храната. В ресторанта има дълги опашки и необходимо да чакаш около час, като не винаги намираш това, което искаш, казват италианските спортисти. В първите няколко дни въведените норми на яйца и различни меса предизвикаха скандал. Организаторите са калкулирали зле доставките. За да предотвратят това много спортисти да останат без протеини, те ограничиха консумацията до определено количество за всеки, след което увеличиха доставките и случаят с яйцата изглежда изчезна. 

Стана известно, че спортистите спят на т.нар. "картонени легла" или екологично устойчиви легла, защото това са "зелени" Олимпийски игри и трябва да бъдат  "екологични" . Мнозина спортисти страдат от тези картонени легла. Северноирландският гимнастик Рис МакКленаган разкри истината: "Скачайки върху леглото, структурата остава стабилна“.