Светлана Станева загуби 1/4-финалния си двубой от турнира по бокс при дамите в категория до 57 кг. на Олимпийските игри в Париж. 34-годишната българка се изправи срещу представителя на Тайван Лин Ю Тин, който бе сериозно подпрян от съдиите край ринга, които решиха да му подарят победата чрез единодушно съдийско решение.

Допускането на Ю Тин и алжиреца Иман Халиф до участие в женския турнир предизвиква огромен световен скандал, тъй като и двамата бяха дисквалифицирани на Световното първенство в Ню Делхи през миналата година. Причината за това бе, че те не успяха да преминат теста за полова принадлежност и в пробите им бяха засечени мъжки хромозоми и завишени нива на тестостерон.

Те обаче бяха допуснати до участие на Игрите, а от Международния олимпийски комитет заявиха, че "щом на паспорта пише жена, тя няма нужда от тестване".

Светлана направи великолепен мач, а раздразнението на нашето момиче бе повече от разбираемо.

Въпреки поражението, един жест на Светлана след края на мача я направи в тотален хит в социалните мрежи по целия свят. Българката кръстоса двата си показалеца, символизирайки буквата "Х"( женските хромозоми са ХХ, докато ХY са мъжките).

Видеото и снимката на този жест веднага обиколи света, а най-честите и харесвани коментари са подкрепа към Светлана и женския спорт.