Светлана Станева загуби на 1/4-финал от представителя на Тайван Лин Ю Тин в боксовия турнир при дамите от Летните олимпийски игри в Париж.

Срещата в категория до 57 кг. бе присъдена на азиатския боксьор чрез единодушно съдийско решение, което по никакъв начин не съответстваше на това, което Светлана и Тин показаха на ринга.

Особено странно бе решението на съдиите дададат първия рунд на Тин с 3:2 съдийски гласа. Българката стоеше по-добре на ринга, пресираше, пласира по-точните удари и винаги излизаше от късата дистанция с удар.

Вторият рунд също беше равностоен, но хората около ринга отново отсъдиха в полза на Тин, този път с пълно единодушие.

Впечатление направи и фактът, че Тин играеше изключително неспортсменски и често пъти нарушаваше правилника, но това не доведе до нищо повече от устна забележка на главния рефер.

Лин Ю Тин побеждава нашето момиче за втори път по много дискусионен начин. Българката загуби от на 1/4-финал на Мондиала в Ню Делхи през 2023 г. с 3:2 съдийски гласа. След това боксьорът от Тайван беше дисквалифициран от надпреварата, тъй като не премина теста за полова принадлежност, тъй като в пробата му бяха намерени завишени нива на тестостерон, както и мъжки хромозоми.