Високопоставена израелска делегация е пристигнала в Кайро за разговори с египетските разузнавателни служби за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и заложниците в Газа с палестинското движение ХАМАС, съобщи журналистът от Axios Барак Равид, позовавайки се на източници.

"Високопоставена израелска делегация, включваща директора на МОСАД Давид Барнеа и директора на Шин Бет Ронен Бар, пристигна днес (3 август) в Кайро за разговори с шефа на египетското разузнаване Абас Камел за прекратяване на огъня и размяна на заложници в Газа", написа Барак Равид на страницата си в социалната мрежа X.

Отбелязва се, че страните ще обсъдят също така отварянето на пропускателния пункт Рафа и сигурността на границата между Ивицата Газа и Египет.

Според източници на журналиста пристигането на израелската делегация е резултат от активно влияние от страна на Вашингтон.

По-рано информационна агенция EFE цитира египетски източници от сферата на сигурността, според които контактите между египетските и катарските посредници с Израел в рамките на преговорите за примирие в Ивицата Газа са "напълно прекратени" след убийството на Исмаил Хания, ръководител на политическото крило на палестинското движение ХАМАС.

В петък израелският министър-председател Бенямин Нетаняху упълномощиизраелски преговарящи да пътуват до Кайро за разговори за Ивицата Газа. На свой ред Сами Абу Зухриза, говорител на палестинското движение " ХАМАС", заяви пред западните медии, че Нетаняху "не иска да сложи край на войната" и се "покрива" с подобни изявления.