Легендарният специалист Мирча Луческу е новият селекционер на националния отбор по футбол на Румъния, обявиха медиите в северната ни съседка.

Според информацията, 79-годишният Луческу  е пристигнал в Могошоая, за да се срещне със своя щаб. В базата на Футболната федерация на Румъния (ФРФ) той е провел разговори с президента на федерацията Ръзван Бурляну и с техническия директор Михай Стойкица.

Мирча Луческу наследява поста от Едуард Йорданеску, чийто договор изтече с края на Европейското първенство в Германия и не бе подновен. От началото на юли до момента в румънския футбол бяха в трескаво търсене на нов треньор, като в крайна сметка се спряха на Мирча Луческу.

При преговорите опитният специалист е поставил само едно условие на президента Бурляну, а именно да има думата в стратегията за развитие на младежките отбори. Ръзван Бурлеану се е съгласил.

Треньорът се завръща начело на националния отбор, като за първи път е назначен на поста през 1981 година.

"Ръзван Бурлеану предложи на Мирча Луческу същата заплата, която Еди Йорданеску отказа. ФРФ даде договор на най-титулувания румънски треньор в историята с месечен доход от 27 000 евро и квалификационна премия от 200 000 евро за Световното първенство в САЩ, Канада и Мексико", както разкри журналистът Ория Иванович в своя профил в социалните мрежи.

С назначаването му Луческу чупи и още един рекорд. Той става най-възрастният треньор, който активно работи. До момента първото място беше за легендарния нидерландски специалист Дик Адвокаат, който е на 76 години и тренира националния тим на остров Кюрасао. Ако класира румънците на следващото Световно първенство, то тогава той ще бъде на 81 години.