Хавиер Ибаниес завърши по най-добрия начин днешния ден за българския бокс в Париж. Дебютантът на олимпийската сцена при мъжете, който е олимпийски шампион за младежи от Нанджин 2014, срази Айдер Абдураимов (Украйна) в първия си мач на Игрите във френската столица. В категория до 57 килограма националът ни се поздрави с убедителна победа с 5:0 съдийски гласа, като не остави шанс на съперника си да се надява на нещо повече.

Хавиер тръгна смело напред още от самото начало и започна да преследва съперника си като плячка из ринга. Той нанесе серия от тежки попадения в хода на първия рунд, въпреки опитите на украинеца да бяга от битката. Националът ни продължи в същия стил, а украинецът нямаше много аргументи, за да обърне събитията. След два рунда резултатът вече бе чист в полза на Хавиер, който умно изигра третата част, без да рискува излишно по пътя към победата.

Така Ибаниес се класира за 1/4-финалите, където на 3-и август ще се изправи срещу Шудай Харада (Япония). Двубоят е във вечерната сесия и ще се проведе от 21:16 часа.

Напомняме ви, че утре, 1-и август, ни очаква първи мач за медал за България в Париж. Станимира Петрова ще се изправи от 13:36 часа срещу китайката Юан Чан. Успех ще гарантира на нашата боксьорка минимум бронзово отличие в категория до 54 килограма. Двете играха в началото на годината на финала за Купа "Странджа“, когато Станимира не даде шанс на азиатката. Срещата утре ще се предава пряко по БНТ.