Реваншът между тимовете на Будочност (Подгорица, Черна гора) и ЦСКА 1948 от втория квалификационен кръг в турнира Лига на конференциите, който трябва да се изиграе на 1 август (четвъртък) в Подгорица е под сериозна въпросителна, съобщават медиите в Черна гора.

Причината е, че дежурният делегат на УЕФА е отказал да издаде разрешение за провеждане на двубоя заради лошия терен на стадиона.

Ханна Бордюгова от Украйна е посетила стадиона днес, след което категорично отказала да подпише споразумението за игра на стадион "Под Горицом", разяснява изданието lobsport.me.

Медияьта допълва, че след това украинката неофициално е казала, "че обича работата си и че няма да подпише за мачовете, организирани от УЕФА, да се играят на унищожения терен, защото не е в добро състояние" .

Бордюгова е била категорична, че УЕФА не робува на импровизации, каквито имаше в изобилие през последните години за много страни.

От снимките, публикувани на страниците на медиите в малката балканска страна се вижда, че тревата на много места по целия терен е изгоряла, някъде пък направо я няма. Напоителната система на стадиона "Под Горицом" се повредила, а градската управа и спортните институции на Подгорица не са направили нищо, за да отстранят огромния проблем.

Междувременно работниците на стадиона се опитват да решат проблема с кофи вода, но той само се разраства, с още по-катастрофални последици за тревната настилка.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин в момента е в Черна гора. Предполага се, че той е информиран за казуса, но не е ясно дали е взел някакво отношение и дали ще пренебрегне решението на делегатите и строгите правила, на които трябва да отговарят стадионите по време на европейски мачове.

Като първа алтернатива се разглежда базата на Футболния съюз на Черна гора, намираща се в северозападната част на града. Шефовете на футбола обаче не искат да подпишат споразумението и по този начин поемат отговорност мачът да се проведе при тях. Причината е, че първо – на същото място тази вечер играят Дечич и Динамо Батуми, а освен това въпросното съоръжение има само една трибуна, а се очаква доста по-сериозен интерес за мача Будучност – ЦСКА 1948.

Като втори вариант се споменава стадион "DG Arena", който се намира в Доня Горица – предградие на столицата на Черна гора. Тук обаче има друг проблем и той идва от регламента на УЕФА, който гласи, че два мача в рамките на 24 часа не могат да се играят на една и съща трева.

На 31 юли (сряда) от 21:45 часа българско време на същия стадион Морнар (Бар) приема сръбския Раднички (Крагуевац), а точно денонощие по-късно ще се наложи да се проведе и въпросния проблемен двубой.

Последната информация гласи, че именно това съоръжение ще се окаже домакин на срещата, но за да се случи трябва да се направят две неща. Първо УЕФА да даде разрешение и да направи компромис, и второ – теренът и стадионът да бъдат подготвени максимално бързо в деня на двубоя.

Медиите в Черна гора отбелязват, че по всяка вероятност критиките и вината ще бъдат стоварени върху Будучност, който обаче не е отговорен изцяло.

Стадионът "Под Горицом" се стопанисва от столичната община, където "синьо-белите" плащат наем – 2 000 евро на мач за вътрешното първенство и 11 000 евро за международни мачове. Имало е вариант да се премести и срещата в съседна Албания или по-точно в град Шкодра, но идеята е изоставена заради липсата на време.