Световният номер 2 в мъжкия тенис - Новак Джокович, се класира за осминафиналите на турнира на клей от Летните олимпийски игри в Париж, който се провежда на комплекса "Ролан Гарос". 37-годишният сърбин, който е лидер в основната схема на надпреварата, победи испанеца Рафаел Надал с 6:1, 6:4 за 1:44 час игра.

Това бе 60-и и по всяка вероятност последен двубой между две от най-големите легенди на този спорт, като Ноле има 31 победи срещу 29 успеха за "Матадора".

Първият сет от мегасблъсъка на централния корт "Филип Шатрие" премина под диктовката на балканеца, който реализира  2 пробива, 1 ас и нито 1 двойна грешка.

Втората част започна по сходен начин, като Джокович спечели първите 4 гейма и по всичко личеше, че Надал няма да намери сили аз връщане в мача. Но олимпийският шампион от 2008 г. напомни на всички, защо е считан за "Краля на клея" и на свой ред спечели 4 поредни гейма, за да изравни.

В крайна сметка решителният 9-и гейм на втория сет бе спечелен от сърбина, който се нуждаеше от 4 брейк точки, за да поведе с 5:4. След това Джокович спечели подаването си и запази мечтата си за първа олимпийска титла жива.

Съперник на сърбина в следващия кръг ще бъде победителят от двойката Доминик Копфер (Германия) - Матео Арналди (Италия).

Надал остава да играе на турнира на двойки при мъжете, където е партньор със своя сънародник Карлос Алкарас.