Водачът в схемата Новак Джокович призова организаторите на олимпийския турнир да преосмислят системата, по която се допускат участниците. Сърбинът започна на единично с категорична победа 6:0, 6:1 над Матю Ебдън само за 53 минути. 36-годишният австралиец попадна в основната схема след серията от отказвания на водещи играчи като един от наличните свободни в Париж. През последните две години австралиецът играе само на двойки и няма нито една среща на сингъл.

"Има достатъчно много играчи, които можеха да дойдат в Париж и да участват. Наистина не разбирам защо участват хора, играещи само на двойки. Надявам се, че Международната тенис федерация (ITF) и Международният олимпийски комитет ще помислят за промяна. Този мач бе труден за Матю. Той ми разказа, че не е играл от поне две години на сингъл и това е последният му такъв двубой. Не мисля, че за него бе добре да се сбогува по такъв начин", коментира Ноле.

От ITF се оправдаха с регламента, според който тенисистите имат право до 19 юли (седмица преди старта на Олимпийските игри) да потвърдят или откажат участието си. Алтернативен списък, както е на останалите професионални надпревари, няма. 

"Тенисът е един от 32-та спорта на Олимпийските игри. С 10 500 атлети и 206 национални олимпийски комитета е истински логистичен кошмар да се прави такъв списък. Чертата трябва да бъде теглена някъде", каза говорител на ITF.

Подобно мнение на Джокович изрази и вторият в схемата Карлос Алкарас, който започна с двусетов успех над 275-ия в света - ливанецът Хади Хабиб.

"Рабирам, че правилата са правила, но мисля, че трябва да бъде организирано по различен начин. Жалко е, че играч като Матео Беретини, например, не може да участва", каза испанецът.

Беретини желаеше да участва на Олимпийските игри, но ранкингът му и квотата за италиански играчи не му позволяваха. Тъй като няма друг списък, той не успя да заеме мястото на сънародника си Яник Синер след отказването на водача в световната ранглиста.

Рафаел Надал също разкритикува организаторите на тенис надпреварата. Причината е, че снощи двубоят му на двойки с Алкарас приключи след 22:00 часа местно време, а днес трябва да излезе на корта в ранния следобед, втори по програма на единично срещу унгареца Мартон Фучович.