Боксьорката Синтия Огунсемилор бе дисквалифицирана от Олимпийските игри в Париж заради нарушаване на антидопинговите правила. 22-годишната нигерийка, която е шампионка на Африка за 2023 година, бе поставена под № 4 в схемата до 60 килограма. Тя трябваше да започне участието си директно от 1/8-финалите срещу тайванката Ши-И У, но правата ѝ са временно спрени.

Според Международната антидопингова асоциация в пробата на Огунсемилор е открит деуретикът фуросемид. Очаква се нигерийката да успори решението и да изисква отваряне на "Б" пробата.

Началото на олимпийския турнир по бокс бе тежко и за друга представителка на Африка - египтянката Юмна Айяд. Тя трябваше да се бие в първия кръг до 54 килограма с узбекистанката Нигина Уктамова, но не бе допусната до ринга, тъй като се оказа с 900 грама по-тежка при премерването на кантара.

От Египетския олимпийски комитет обявиха, че ще разследват случая, тъй като вечерта преди кантара всичко около теглото е било в норма и не разбират как за една нощ тя е качила почти килограм.

Айяд е първата египетска боксьорка, която се класира за Олимпийски игри.

От 2028-а в Лос Анджелис боксът няма да е част от олимпийската програма. Причината е множеството скандали покрай него и неадекватните решения на съдиите по време на двубоите през изминалите няколко Олимпийски игри.