Едно от най-чаканите събития, което съпровожда Летните олимпийски игри в последните малко повече от три десетилетия, ще се състои именно днес. Доминантът в баскетболния турнир - САЩ, ще изиграе първата си среща от XXXIII Олимпийски игри.

Американците са в търсене на 5-о поредно и общо 17-о злато от най-престижната интернационална надпревара в играта с оранжевата топка. За последно Съединените щати се издъниха преди точно 20 години, когато в съседна Гърция се задоволиха с бронзовите отличия.

Състав с имена като Леброн Джеймс, Стеф Къри, Кевин Дюрант, Джоел Ембийд, Девин Букър, Джейсън Тейтъм, Бам Адебайо, Джру Холидей, Антъни Дейвис, Дерик Уайт, Антъни Едуардс и Тайрис Халибъртън със сигурност е фаворит за първото място с много пред всички останали. Селекцията на Стив Кър и помощника му Ерик Сполстра е в една група с отборите на Южен Судан, Пуерто Рико и Сърбия. Именно западните ни съседи са първият отбор, който ще трябва да се опълчи на Съединените щати в Париж (по-точно в Лил, където се провеждат мачовете от групите).

Селекцията на Светослав Пешич загуби от САЩ в предолимпийските контроли. Тогава и двата отбора свериха часовника с най-големия си конкурент. Вчера видяхме, че в Гърция една птичка пролет не прави, а испанците също са далеч от времената на братята Гасол. Така че няма да е пресилено да отчетем възможността САЩ и Сърбия да се срещнат в последния мач от баскетболния турнир при мъжете.

Чувството да победиш САЩ на баскетбол не е чуждо на 74-годишния Пешич. Той е национален селекционер на Югославия по време на Световното през 2002 г., което се провежда именно в Щатите. Тогава несъществуващата днес държава бие американците на 1/4-финал, а малко по-късно си окичва и златните медали около врата.

Сърбите не се класираха за Игрите в Токио преди три години, където САЩ спечели 4-то поредно злато. За последно двете държави играха една срещу друга на паркет под петте кръга във финала на Игрите през 2016-а, когато легендарният Майк Кжижевски спечели третото си злато като национален селекционер. Северноамериканските "извънземни" загубиха откриващия си мач на Игрите през 2021 г., като това им се случи за пръв път от злополучната 2004 г. Интересна и стряскаща статистика за противниците на САЩ - това бе първи път, в който американците губят първия си мач на Олимпийски игри и след това стигат до златото. В предишните 15 триумфа САЩ стават първенци без нито едно поражение!

Сърбите влизат в турнира като действащи световни вицешампиони. Миналата година балканците, без голямата си звезда Никола Йокич, стигнаха до финал на Мондиала, но загубиха от Германия. Последният официален мач между Сърбия и САЩ е от 2019 г., когато на Световното в Китай сърбите надвиха американците в мач без особено значение.

И докато всички американци се подвизават в НБА, то само четирима от сърбите са техни колеги - Никола Йокич (Денвър Нъгетс, трикратен MVP на Лигата), Никола Йович (Маями Хийт), Богдан Богданович (Атланта Хоукс) и Василие Мичич (Шарлът Хорнетс). Останалите играчи се подвизават в балкански грандове - Партизан, Цървена звезда, Олимпиакос и Фенербахче.

Шоуто е гарантирано, а огромната въпросителна е ще могат ли големите звезди от НБА да се сработят и да играят отборен и ефективен баскетбол или една малка балканска държава с един много голям център ще покаже, че никой не е по-бърз и не скача по-високо от топката.