Олимпийските игри винаги са събирали на едно място множество от най-именитите спортисти на миналото, настоящето и бъдещето. Снощи по време на откриващата церемония от Игрите в Париж станахме свидетели именно на такъв пример. Местната футболна легенда Зинедин Зидан внесе олимпийския огън пред площад "Трокадеро" на едноименния хълм и го предаде на 22-кратния носител на титли от Големия шлем Рафаел Надал.

Двамата пословични и изтъкнати атлети се познават от около 20 години. През 2005-а, когато испанецът триумфира за първи път с "Ролан Гарос" именно в Париж, Зидан, все още действащ играч, му връчва трофея. 

Снощи след приемането на факела, Матадора от Манакор се качи на моторна лодка, където пламъкът бе държан още от бившата тенисистка Серина Уилямс, 5-кратната олимпийска шампионка в гимнастиката Надя Команечи и носителят на 9 златни олимпийски медала в бягането Карл Люис. След акостирането на брега, Надал връчи щафетата с пламъка на сегашния турнирен директор на "Ролан Гарос" Амели Моресмо, която след пробег оттам до Лувъра го повери на бившия шампион от NBA Тони Паркър.

Надал е 14-кратен победител на "Ролан Гарос" в Париж и двукратен олимпийски първенец: на единично от Пекин през 2008-а и на двойки с Марк Лопес през 2016-а в Рио де Жанейро. Този сезон е много вероятно да е последен в кариерата на 38-годишния бивш № 1 в света.