Столичният гранд Левски е стопил дългове от над 30 милиона на 4.5 милиона лева в последните 4 години.

Припомняме, че днес "сините" погасиха главницата по дълга към Столична община. Платената сума е в размер на 1 370 000 лева.

Дългът на тима към Общината беше малко над 2 млн. лева и е натрупан в периода 2016 и 2020 г. 

Става въпрос за данъци и такси, дължими за стадион "Георги Аспарухов". 

Главницата на дълга на "сините" към общината беше 1.369 млн.лв., а лихвата 728 хил. лв.

Това означава, че на Левски им остава да изплатят още 730 хил. лв. за лихви.

Припомняме, че през април собственикът на "сините" Наско Сираков обяви на пресконференция, че за изминалата година клубът е погасил близо 13 млн. лева дългове, като е погасена и главницата към НАП, която бе малко над 6 млн. лв.

По този начин клубът вече няма да трупа лихви по дълга си към приходната агенция.

До 2027 г. Левски трябваше да изплати задължения за близо 6 млн. лв – 3.7 млн. лв. към НАП и разсрочените 2 млн. към Столична община.

Но след погасяването на главницата към кметството, столичният отбор има 3 години, в които да погаси общ дълг /НАП и община/ от 4.5 млн. лв., към който няма да се начислява лихва.

От първоначалните 30 милиона лева - 17-18 милиона бяха дългове към бивши собственици на клуба, а други 12 милиона - задълженията към НАП. 

"17-18 млн. са дълговете към стари собственици. Най-голям е към Васил Божков. Другият дълг е около 12 млн - НАП и т.н. Това е камъкът, който тежи върху Левски. През 2020-а в касата нямаше пари за ток дори", заяви Петър Ганев в предаването "120 минути" по bTV преди година.

Самият Васил Божков на няколко пъти заяви, че няма да търси и стотинка от Левски, докато Наско Сираков и Тити Папазов са в клуба.

Това обаче може да се промени, ако на "Герена" дойде богат собственик - тогава Божков ще си потърси парите.