Рафаел Надал достигна първия си полуфинал за годината. Той победи аржентинеца Мариано Навоне на ATP 250 турнира в Бощад, Швеция след 3 часа и 59 минути на централния корт. Надпреварата е върху клей, която е най-добрата настилка за 14-кратния шампион от "Ролан Гарос".

В първия сет двамата се пробиха по 3 пъти и се стигна до тайбрек. В него 36-ият в световната ранглиста бе по-фокусиран, допусна по-малко неточности и откри резултата. Втората част испанецът взе 56 % от точките на първото си подаване, 58 % на второ и осъществи 3 брейка, допускайки два. В последния сет 38-годишният ветеран спечели 65 % от разиграванията на първия си сервис, 38 % на втори и направи 4 пробива срещу 3 за противника.

На полуфиналите Надал ще играе с хърватина Дуйе Айдукович. Квалификантът надигра бразилеца Тиаго Монтейро с 6:2, 4:6, 6:4.

Това е първи полуфинал за Матадора от Манакор след "Уимбълдън" през 2022-а. Оттогава той страдаше от контузия в бедрото, заради която претърпя операция миналата година.

Сега Рафаел Надал използва надпреварата в Швеция, която спечели през 2005-а като подготовка за Олимпийските игри в Париж. Там тенис състезанието ще е на комплекса "Ролан Гарос" върху клей. Олимпийският първенец от 2008-а на единично ще играе и на двойки, партнирайки си с настоящия носител на трофея от Откритото първенство на Франция - Карлос Алкарас.